Workshop basisscholen

De FANTASTISCHE wereld van JEROEN BOSCH.

Jullie hebben vast wel gehoord dat de schilderijen van Jeroen Bosch, een kunstenaar die meer dan 500 jaar geleden leefde, en waarover we bijna niets weten, op dit moment te zien zijn in Nederland. Er is door het museum in Den Bosch, waar de tentoonstelling is, heel erg veel moeite gedaan de schilderijen van over de hele wereld bij elkaar in het museum te krijgen. Gelukkig waren de meeste musea zo vriendelijk om de schilderijen uit te lenen. Zo komt het dat de schilderijen nu voor een tijdje terug zijn in de stad waar ze een dikke 500 jaar geleden geschilderd werden.

Jullie snappen denk ik wel dat het om heel bijzondere schilderijen gaat. Jeroen Bosch kon erg mooi schilderen maar niet alleen dat, hij schilderde ook buitengewone dingen. Mensen en dieren die er zo vreemd uitzien dat je er soms geen touw aan kunt vastknopen, je snapt soms niet hoe het in elkaar zit. Wat zou je denken van een vliegende zeilboot, een mannetje met alleen een hoofd en een paar voeten? Of een vogel met een mensenlijf of rare gedrochten, een reuze ei als huis, een niet bestaand muziekinstrument? Of lieve engeltjes en mensen in rijke gewaden, vissen met voeten. Zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan.

Nu is bekend dat Jeroen Bosch wel de bedenker van al die gekkigheid was maar ook dat hij dat nooit in zijn eentje heeft kunnen maken. Hij moest immers ook nog zelf de verf maken. Winkels waar je even een tubetje verf kon halen bestonden toen nog niet. Daarom hadden alle beroemde schilders leerlingen die hen hielpen. Ook Jeroen Bosch had zulke hulpjes.

Maar waarom vertel ik jullie dit alles vraag je je misschien af.

Dat zal ik uitleggen. Jullie zijn uitgenodigd om een workshop te komen doen in de ateliers in de vroegere Julianaschool. Daar gaan we spelen, we gaan doen alsof jullie de hulpjes van de schilder zijn.

En omdat jullie leerling-schilder zijn gaan jullie iets fantastisch zelfbedachts schilderen dat net zo bijzonder en kleurig is als de figuren op de schilderijen van Jeroen Bosch.

Iedereen mag een stukje van een schilderij maken. En al die stukjes tezamen worden zo een prachtig groot kunstwerk.

Het wordt vast een geweldige workshop

Wij kijken naar jullie uit!

Het team van Stichting LingeW’art

theme by teslathemes
stichting Linge'Wart KuNST nieT vOOr dE PoeS