Jeroen Bosch

Gld.Bosch in Huissen uitsnedeHuissen gaat door waar Den Bosch stopt

Ninthe van der Venne bij het doek waaraan zij werkte. foto Erik van ’t Hullenaar

NINTHE SCHILDERT EEN KAT OP ZIJN KOP

De Jeroen Bosch-tentoonstelling in Den Bosch is sinds zondag voorbij maar de bibliotheek in Huissen neemt het stokje moeiteloos over.

Marc van Onna

Het zijn geen werken van de meester zelf, die tot 4 juni in de bibliotheek geëxposeerd worden. Er zijn zeven op Bosch geïnspireerde kunstwerken te zien van kinderen van scholen De Abacus, Het Drieluik, De Boemerang en Het Sterrenbos.

Het is Stichting LingeW’art die kinderen de afgelopen tijd kennis liet maken met de magische wereld van Jeroen Bosch. Doel van de stichting, in 2008 opgericht op initiatief van lokaal kunstenaar Ellen Baptist, is beeldende kunst stimuleren en hier activiteiten voor ontwikkelen en organiseren. De keus voor Bosch ligt voor de hand, omdat 2016 het Jheronimus Bosch-jaar is. Het is dit jaar 500 jaar geleden dat de geboren en getogen Bosschenaar stierf in de Brabantse hoofdstad. Bosch is een artiestennaam, zijn echte naam is Van Aken. De schilder staat bekend als kunstenaar van wereldformaat. Zijn vaak raadselachtige werk is vol illusies, hallucinaties, wonderlijke gedrochten en nachtmerries. Volgens Baptist prikkelden zijn voorstellingen de fantasie van kinderen behoorlijk.

“Je kunt niet jong genoeg met kunst in aanraking komen”

-Theo Janssen

Ninthe van der Venne (9) van de Boemerang werkte aan een doek dat Hooiwagen/Aards  Paradijs is gedoopt. Ze vertelt dat er een kat op te zien is die op zijn kop hangt. “Die heb ik met Chuck en Yannick gemaakt.”

Anja Bourgondiën, voorzitter van LingeW’art, zegt dat elk figuurtje op de doeken op die manier tot stand kwam tijdens workshops. “Dat was dolle pret.”

Volgens Ninthes moeder Wendy Tiebosch was het ook best lastig werken. “Ik heb gezien hoe de een recht denkt en de ander rond en de derde hoekig. Bij de kat maak een het hoofd, anderen het lijf en de onderkant. Zo kwamen ze dicht bij de sfeer van Jeroen Bosch.”

Lingewaards wethouder Kunst, Cultuur, Bibliotheek Theo Janssen opende de tentoonstelling deze week. Hij roemt het initiatief. “Je kunt niet jong genoeg met kunst in aanraking komen en je kunt kunst ook niet jong genoeg leren beleven. De samenwerking tussen kunstenaars en scholen vind ik bijzonder, de uitkomst ook. Het lijkt erop dat er een paar Jeroen Boschjes tussen zitten.”

Na 4 juni komen de werken waarschijnlijk in de scholen terecht.

 

Lees ook: ‘Huissen haakt aan bij Jeroen Boschjaar’

Bekijk de video’s van de basisscholen aan het werk aan  ‘hun Jeroen Bosch’

theme by teslathemes
stichting Linge'Wart KuNST nieT vOOr dE PoeS